Nepal & Bhutan 2014
Where2Go

14 Thimphu - Haa

21 april 2014

overnachting: Lechuna Heritage Lodge, Hautey, Haa


Wat een bijzondere dag was het vandaag weer !
We gaan eerst naar de Memory Chorten. Dit is de stupa waar het gisteren zo druk was i.v.m. de zegeningen. Nu zijn er geen speciale rituelen, maar toch zijn er veel mensen die hun eigen ding doen. Met name het (linksom!) om de stupa heen lopen.

We kijken rustig wat rond en proberen ook hier een timelapse te maken van alle mensen die hier lopen. De foto's zien er goed uit, dus hopelijk wordt het filmpje ook nog wat.

Aangezien ik zelf inmiddels ook op een "Devine Madman" begin te lijken, ga ik ook nog maar even naar de kapper voor een knip- en scheerbeurt. Ik zie er nu dus ook weer een beetje toonbaar uit. En dat voor 100 Nu (= 1,20 Euro) :-).

Vervolgens lopen we nog even door de stad en bij verschillende winkeltjes waar we nog wat souvernirs kopen. Ook gaan we langs het postkantoor. Hier kan je namelijk postzegels laten maken van jezelf . Je kan deze echt gebruiken, dus we kopen daar ook wat postkaarten, zodat we die met onze eigen postzegels naar Nederland en Australie kunnen sturen. De kans is groot dat we zelf al weer thuis zijn als ze aankomen, maar het lijkt ons toch wel leuk....

Daarna gaan we naar de Choki Tradition Art School. Hier wordt niet alleen geverfd, maar er wordt les gegeven in alle disciplines die worden gebruikt binnen de Bhutaanse cultuur: weven, naaien, schilderen, houtsnijden, boetseren, etc.

We hebben heel veel van deze dingen tijdens onze trip gezien in huizen, tempels, etc. Het is dus bijzonder om te zien hoe dat allemaal gemaakt wordt. Er is heel veel oog voor detail.

Na dit bezoek gaan we voor een vroege lunch. Bij het restaurant worden we opgewacht door meneer Chorten Namgay. Hij komt even checken of we alle last minute wijzigingen in de trip goed hebben ervaren. Dat hebben we zeker !!
Ook heeft hij voor ons allebei een cadeautje mee: een tas van geweven Yak-haar. We weten het niet helemaal zeker (misschien krijgt iedereen die via BtB een reis boekt wel iets), maar het lijkt er op dat ze het zich een beetje aantrekken dat wij de hike hebben ingekort en proberen alles nu zo goed mogelijk te doen. Prettig natuurlijk, maar niet echt nodig, want wij zijn zelf heel tevreden dat we e.e.a. zo hebben aangepast.

Na een heerlijke lunch vertrekken we met de auto naar de Haa-vallei. Dit is zo'n 80 kilometer vanaf de "uitgang" van Thimphu, maar we doen er toch tot aan het einde van de middag over. De weg is beter verhard dan die van de vorige dagen, maar kronkelt enorm en is erg smal. Daardoor schieten we dus maar langzaam op.
Ondanks dat is het een fantastische weg. De uitzichten zijn grandioos.
Het lijkt er op dat hier alles wat beter voor elkaar is. Er zijn eigenlijk geen mensen die iets verkopen langs de weg, maar hier en daar een klein dorpje van een paar huisjes, een school en wat winkeltjes. Verspreid over de hele route veel boederijen met de bijbehorende terrassen, die hier heel erg groen zijn.

Even na vijf uur komen we aan in Haa. Dit bestaat voor een groot deel uit de Leger-opleiding waar de militairen worden getraind door instructeurs uit India.
Onze overnachtingsplaats is zo'n 10 kilometer buiten Haa. We komen in een gebiedje waar heel veel verpauperde en afgebroken huizen staan, maar we moeten hier toch echt uitstappen....
We lopen een stuk naar beneden en komen dan bij een blok huizen dat nog wel overeind staat. Daar moeten we inderdaad zijn.
Het is niet echt een hotel, maar meer een Guesthouse, waar ze één gebouw hebben verbouwd met slaapkamers, douches, wasruimtes, etc. Het ziet er allemaal heel goed uit en doordat het een echt oud gebouw is, doet het heel authentiek aan.
We hebben samen een mooie kamer met twee grote bedden, dus we zullen de nacht prima doorkomen.

Als we even hebben opgefrist, gaan we naar beneden. Aangezien we de enige gasten zijn, heeft Himal geregeld dat we les krijgen in het maken van Ema Datshi (=Chili & Cheese).....
We beginnen buiten met het snijden van de chilli's, tomaten en uien. Daarna gaan we de kleine keuken in (waar de kok en zijn hulp ook al zijn begonnen met de rest van ons diner) en daar wordt alles op de juiste manier gekookt en kunnen we kiezen welk soort kaas er bij moet. Alles nog even doorkoken en klaar is kees !

We kiezen in de bar nog even welke wijn we bij het eten willen (natuurlijk kiezen we voor een lokale rode wijn) en gaan dan naar de eetkamer. Bij uitzondering eten Himal en Mr.Tsring ook bij ons. Ze krijgen wel "eigen" gerechten, maar het is toch wel leuk dat ze er bij zijn.
Wij krijgen een Nepali diner. Een grote schaal met in het midden rijst en daar omheen kleine bakjes met andere gerechten. In één van die bakjes zit ook onze eigen klaargemaakte Ema Datshi. Net als vrijwel alles deze vakantie, smaakt het weer prima. Ook ons eigen gerecht :-).
De anderen krijgen hier ook een deel van en zijn tevreden.

Inmiddels zijn we weer terug op onze kamer en schrijf ik even dit verslag. In de verte blaffen de zwerfhonden al weer, dus hopelijk hebben we daar niet te veel last van. Waarschijnlijk slapen we daar wel doorheen.

<< naar dag 13 terug naar begin Nepal & Bhutan terug naar begin pagina naar dag 15>>