Nepal & Bhutan 2014
Where2Go

13 Punakha - Thimphu

20 april 2014

overnachting: Bhutan Suites, Thimphu


Vanochtend was Rob op tijd wakker. Buiten floten de vogels al, dus hij heeft vanaf ons balkon verschillende vogeltjes kunnen fotograferen.
Ik was iets later wakker, maar we hadden geen haast, dus gingen rustig ontbijten.

Daarna gingen we weer op weg naar Timphu. Dat was over dezelfde bergpas als we hierheen waren gekomen. Aangezien het zondag was, was er nu geen wegafsluiting, dus we hoefden niet te "timen". Toch stond er opeens een rij auto's stil..... Het bleek dat er vanaf de bergwand een landslide was geweest, waardoor er een aantal bomen op de weg waren gekomen. Gelukkig waren ze al bezig deze weg te halen, zodat we na een klein kwartiertje al weer door konden rijden.
Toen we onderweg voor thee stopten, zagen we een troep apen. Ze waren redelijk ver weg, maar het was een grote groep en redelijk actief, waardoor we ze toch goed konden zien.

Boven op Dochu La pas (bij de 108 Chorten) stopten we even. We waren laatst al wel bij de chorten geweest, maar niet bij de tempel. Deze hebben we nu bekeken.

Dit is een redelijk nieuwe tempel(ca. 2004), dus de tekeningen zien hier wat anders dan bij andere tempels. In één van de "verhalen"-schilderingen zie je zelfs een monnik met een laptop :-).

Op het moment dat we naar de auto liepen, kwamen we het Deense koppel van onze trek weer tegen. Ze vertelden dat zij de tocht wel hadden afgemaakt. Aangezien ze nogal wat ervaring hadden, hebben zij hem wel veel korter gemaakt. Ze waren na ons laatste kamp namelijk direct doorgelopen naar het 4e kamp. Daar 1 nacht geslapen en toen in 1 dag de laatste twee trajecten gelopen. Dat was heel zwaar (zelfs voor hun), maar zo konden ze het aantal nachten dus ook beperken. Zij hadden namelijk hetzelfde gevoel als wij: het lopen was fantastisch, maar vanaf het moment dat je aankwam in het camp, was je enige bezigheid proberen om warm te blijven. Dat frustreerde hun ook wel. Ze vertelden dat de trek heel mooi was. Wel werd het nog kouder en kwamen ze in hun laatste kamp aan met nagenoeg geen zicht, doordat ze midden in een wolk/mist liepen. 's Nachts was er ook nog zo'n 10 cm sneeuw gevallen.
Heel knap van ze dat ze de tocht hebben volbracht. Zij hadden gehoord dat ook de Duitse groep en de twee Amerikaanse meisjes eerder naar beneden zijn gegaan.

In Timphu zijn we eerst het Bouddha beeld (Buddha Dordenma) gaan bezoeken. Dit is een gigantisch (ca. 52 meter hoog) koperen beeld dat op een berg staat en over Timphu heen kijkt. Het beeld zelf is al klaar, maar ze zijn waarschijnlijk nog zo'n twee jaar bezig om de omgeving helemaal af te krijgen.
We hadden het beeld uiteraard al vanuit Timphu gezien, maar als je zo onder aan de voet staat, is het toch wel imposant.
Aangezien er een blauwe lucht is, met een aantal witte wolken proberen we hier een timelapse te maken. We hebben de foto's en moeten thuis maar eens zien of we er een leuk filmpje van kunnen maken.

Als we langs een grote Stupa rijden, zien we dat het daar enorm druk is. Bij de ingang staat een gigantische rij met mensen te wachten.
Deze hopen allemaal aan de beurt te komen voor de zegening. Ik denk dat de laatste in de rij nog echt wel een hele tijd moeten wachten eer ze aan de beurt zijn.

Wij gaan niet in de rij staan, maar gaan nog even naar de National Archery Ground. Hier zijn wat boogschietwedstrijden bezig.
Het is heel anders dan het vorige dat we gezien hebben. Het is hier wat officiëler, maar ze schieten wel met traditionele bogen. Ik heb flink wat gefilmd, dus zo kan Mick thuis ook nog wat zien :-).
De teams reageren heel grappig op elkaars resultaten en na een goed schot wordt er gedanst en gezongen. Dat zie ik ze op de H.B.S.A. nog niet doen.....

Vervolgens gaan we nog even naar een lokale groente- en fruitmarkt. Een deel bestaat uit spullen die uit India worden geimporteerd en het andere deel zijn allemaal lokale spullen.

Overal staan stallen met (uiteraard) groente en fruit. Veel daarvan hebben wij tijdens deze trip al op ons bord gehad. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende chili's/pepers, maar ook kruiden, specerijen en allerlei geuren voor in rookpotten.
Als we een brug oversteken komen we op een kleding en snuisterijen markt. Hier hebben ze heel veel verschillende dingen: souvenirs, gebedsvlaggen, kleding, etc, etc.
Het belangrijkste voor mij is dat ze hier ook onderdelen voor een traditionele boog verkopen.... Ik had aan Mick (en Marisol ) beloofd om te kijken of ik er daar één van mee zou kunnen nemen. Wij zijn normaal niet zo van de standaard souvenirs, maar aangezien Mick aan boogschieten doet en dat hier de nationale sport is, zou dat wel een toepasselijk aandenken zijn.
Ik kijk wat rond en zoek de benodigde onderdelen bij elkaar: de bamboe latten, een pees (draad), pijlen en passende pijlpunten. Het bamboe hoofdstuk bestaat uit twee delen, die met dun ijzerdraad aan elkaar bevestigd zijn. Ik moet in één van de komende hotels maar eens kijken of ik dat uit elkaar kan halen. Dan zou hij niet zo groot zijn en wat makkelijker in het vliegtuig te vervoeren. Ik hoop dat hij op de terugreis niet ergens wordt ingenomen.
Terwijl ik bezig ben met mijn aankoop, begint Rob te twijfelen. Uiteindelijk besluit hij er ook één te kopen ! Het lijkt hem toch wel erg leuk om ook eens te proberen om wat pijlen te schieten.

We checken weer in in de Bhutan Suites en hebben daar 's avonds een heerlijk diner.
Morgenochtend gaan we nog wat laatste dingen in Timphu bekijken en daarna richting Haa.......

<< naar dag 12 terug naar begin Nepal & Bhutan terug naar begin pagina naar dag 14>>