Zuidafrika 2012
Where2Go

4 Hoedspruit - Ngala Private Game Reserve

5 augustus 2012

overnachting: Ngala Safari Lodge


Hoedspruit - Ngala

’s Ochtends zien we allemaal herten en apen langs ons huisje trekken. We nemen er flink wat foto’s van, en halen snel de was binnen, omdat de apen en bavianen dat kunnen stelen. Eén aapje wilde al via de voordeur naar binnen....
Aap Swadini Resort

Aangezien het hier wel gezellig is met het mooie weer en al de dieren om ons heen doen we rustig aan, en vertrekken iets later dan de bedoeling naar Ngala Private Game Reserve. Dit privé reservaat ligt tegen het Kruger National Park aan en heeft hier een open verbinding mee. Al het wild kan dus vrij tussen beide gebieden heen en weer trekken.

Eerst missen we een afslag, maar gelukkig hoeven we maar een klein stukje terug, en dan gaan we de 1e Security Gate door. We worden geregistreerd, en mogen daarna doorrijden via een lange rechte weg. Na een aantal kilometers komen we de volgende gate door, waar we ook weer geregistreerd worden. Ze doen er blijkbaar alles aan om te voorkomen dat er iemand in de wildenis achterblijft.....
Vanaf hier verdwijnen alle hekken, dus gaan we echt op safari! Al snel zien we een olifant staan, maar omdat hij achter de bosjes staat, kunnen we hem niet goed fotograferen. We rijden weer door, want we worden in Ngala Safari Lodge verwacht. Op een gegeven moment wordt de weg onverhard en het pad steeds smaller. We zien een paar flinke kudu’s, en wat impala’s. Op een gegeven moment moeten we een droge rivier oversteken. In de routebeschrijving staat "faster is better than slower". Dat dan we dan dus maar.

Na een uurtje rijden komen we aan bij de lodge. Er staat een heel ontvangscommitee op ons te wachten met een zelfgemaakt welkomstdrankje en verfrissingsdoekjes. Iedereen stelt zich voor, en Mick roept: “Cool, we hebben een eigen butler”. Inderdaad, we hebben, gedurende de komende 3 dagen een eigen butler, een eigen ranger en een eigen tracker (iemand die het wild opspoort). Patric kan zijn sleutel inleveren en deze hebben we, samen met de auto, de komende dagen ook niet meer teruggezien.
Alle bagage vinden we later weer terug in onze huisjes.
Eerst worden we direct begeleid naar de lunch, waar allerlei heerlijke dingen op ons staan te wachten.
Als we klaar zijn worden we naar onze huisjes gebracht. Als we daar aankomen, is het echt superde luxe! Ngala

We krijgen twee huisjes. Mick en Mylla gaan met oma in de ene en wij nemen het huisje er tegenover. Hier zullen we ons de komende dagen wel thuis voelen.

Rond 15:00 is er gelegenheid voor wat thee, koffie en wat lekkers. Daarna gaan we op onze 1e gamedrive. Onze vaste ranger Lyson en tracker Solly nemen ons mee, en vragen wat we graag zouden willen zien. Er gaan verder geen anderen met ons mee, dus we hebben echt een privé-safari.
Al snel vinden ze sporen van een groep leeuwen. Op een gegeven moment komt de tracker in de auto zitten, wat betekent dat de leeuwen dichtbij zijn. In de auto zit hij veilig...We gaan van het zandpad af, dwars door de bosjes. En even later zien we een groep van 7 leeuwen (5 volwassenen, 2 jongen) in de schaduw rustig liggen. Prachtig gezicht! Leeuwen Ngala

We zitten op een afstand van zo’n 5 meter ademloos naar ze te kijken. Er zit geen hek tussen, dus het is best spannend. Na een tijdje gaan we weer verder.
Via de radio horen ze dat er aan de rand van hun gamereserve 3 cheeta’s zijn gezien. Die komen hier niet vaak, omdat ze meestal jagen op open terrein, waar ze optimaal van hun snelheid kunnen profiteren. Lyson zegt dat ze soms wel 3 maanden niet gespot worden.We moeten wel flink doorrijden, willen we ze voor het donker zien.
We hobbelen wat af in de jeep, maar na een tijdje zien we aan het eind van de weg een andere jeep staan. Daar zal de groep zich wel ophouden. Plotseling komt er een hele groep impala’s aangerend, met er achteraan een cheetah op volle snelheid!!!! Wauw, wat een spektakel! Hij is op jacht, en wij zien het voor onze ogen gebeuren!!  Het gaat allemaal zo snel dat we hier, op een vage poging van Marisol na, niets kunnen filmen of fotograferen. We genieten er dus maar gewoon van, zonder ons om opnames druk te maken.
Na een paar minuten rijdt de ranger de bosjes in om te kijken of de cheetah wat gevangen heeft. Helaas is de poging mislukt, voornamelijk omdat de impala’s op dit terrein sneller wegkomen tussen alle bosjes. Maar de andere twee cheetah’s komen wel aangelopen, dus we hebben mazzel!
Cheetah Ngala
CheetahDe ene die net gejaagd heeft, ploft neer, moe van de krachtsinspanning. De twee andere cheetah’s zijn vlakbij in het gras gaan liggen en meteen zijn ze vrijwel onzichtbaar. We kunnen prachtige foto’s maken bij de ondergaande zon.

Na verloop van tijd rijden we weer bij ze weg. Een klein stukje verder maken Lyson en Solly wat hapjes en drankjes voor ons klaar. We konden van alles bestellen: van frisdrank tot diverse alcoholische versnaperingen.
Mylla en ik (Marisol) gaan eens echt wildplassen, want midden op de afrikaanse savanne, met vlakbij de cheetah’s en impala’s kun je toch wel wild noemen

In het donker rijden we verder, waar we niet echt noemenswaardige beesten meer tegenkomen. Wel stoppen we vlak bij de Lodge en doet Lyson de lichten en de motor uit. Het is compleet stil, je hoort alleen de geluiden van de savanne en boven ons een enorme sterrenhemel!  Je kunt de melkweg zeer duidelijk zien, prachtig!
Dan wordt het tijd om terug te gaan, en te gaan dineren. We worden eerst door een bewaker naar ons huisje gebracht, om even later weer geescorteerd te worden naar het restaurant. Aangezien het niet omheind is, mag je 's avonds niet alleen over het resort lopen. De Lodge ligt midden in de savanne en er kunnen dus gewoon wilde dieren langskomen. Afgelopen nacht is er nog een groepje leeuwen op visite geweest om te drinken uit de waterpool en later blijkt dat er komende nacht een luipaard heeft rondgelopen.....
Het eten is heerlijk, en er hangen alleen olielampen en verschillende vuren. Mooie sfeer!!!
Na afloop van het diner worden we weer door een beveiliger naar ons huis gebracht. We gaan op tijd naar bed want morgenochtend worden we om 5:30 gewekt voor een ochtenddrive...

<< naar dag 3 terug naar begin Zuidafrika terug naar begin pagina naar dag 5>>