Canada and USA 2010
Where2Go

11 Billund / Ribe

17 augustus 2011

overnachting: Lalandia Feriecenter, Billund


Als eerste stond vandaag Ribe op ons programma. Dit is het oudste stadje van Denemarken (en heel Scandinavië) ongeveer drie kwartier van Billund.

We parkeren vlak buiten het centrum en lopen eerst naar de woensdags-markt. Dit is een heel klein marktje langs de rivier die door de stad stroomt.  Er staan wat kraampjes met fruit, antiek en allerlei andere rommeltjes. Leuk om even te zien, maar er zit niets voor ons tussen.
Ribe Markt aan de haven
Daarna lopen we wat door het stadje. In het zonnetje ziet het er  gezellig uit. Kleine straatjes met oude (vakwerk)huisjes en hier en daar terrasjes.
Ribe
Het riviertje dat door de stad loopt wordt naar een lager niveau gebracht door een aantal gemalen. Op één plek wordt er ook gebruikt gemaakt van een waterrad.

Dom kerkWe komen uit bij de Dom-kerk en gaan daar even naar binnen. Het is heel leuk om te zien dat door de Viking-invloeden het er heel anders uitziet dan de kerken die we eerder dit jaar in Rome hebben gezien. Ook al is het uiteraard gebasseerd op hetzelfde "thema", hier is het veel  meer basic. Minder goud en protserig, maar meer gebruik van diverse soorten steen en allemaal wat grover. Er zijn ook een aantal muurdecoraties van mozaïek.

Vooral Mick vind het allemaal heel interessant en hij bekijkt alle hoeken van de kerk.
Vervolgens beklimmen we de 248 treden van de Borgertårn (Burgertoren).
Deze toren had vroeger een spits, maar toen deze in 1534 ingestort was, was er geen er geen geld om een nieuwe te plaatsen. Daardoor heeft hij nu een plat dak, waarvan je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving hebt.
Het eerste stuk van de klim gaat via een stenen trap, maar de tweede helft over kleine houten trapjes. Hier en daar is een stuk vernieuwd. De toren aan de buitenkant wordt overigens ook gerenoveerd en staat voor een groot deel in de steigers. We lopen vlak langs de klok. Zo van dichtbij is deze toch wel erg groot. Ik weet niet zeker of hij nog gebruikt wordt, maar ik zou er niet graag naast staan, als deze wordt geluid. Eenmaal boven kunnen we rustig van het uitzicht genieten. Hier valt ook op, hoe klein het stadje eigenlijk is. Ook kunnen we vanaf hier onze auto zien staan.
Uitzicht over Ribe
Als we na een tijdje weer beneden zijn, gaan we even wat koffie drinken in een oud koffiehuis/banketbakkerij. Uiteraard eten we er ook wat lekkers bij :-)
Koffie-shop
Daarna lopen we in het zonnetje verder door de kleine straatjes en winkelen nog wat.  

Als we uitgekeken zijn, gaan we weer terug naar ons huisje.  Daar worden snel  alle zwemspullen bij elkaar geraapt en gaan voor de laatse keer nog eens naar het zwembad. Daar worden uiteraard alle glijbanen en verschillende baden nog eens gedaan. Na een paar uurtjes sluiten we af door met zijn allen nog één keer een afdaling in de familieband te maken.

Na het eten ruimen Marisol en ik alvast de spulllen wat bij elkaar en pakken vast voor Mick een koffer met schone kleren in. Morgen moeten we namelijk weer naar huis en  op de terugweg zetten we Mick direct af bij oma Dijkema.

<< naar dag 10 terug naar begin Denemarken terug naar begin pagina naar dag 12>>